Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

Τρίτη 27 Απριλίου 2010

[Αρχική Σελίδα] [Επικοινωνία] [Ποιοί είμαστε]

Τοπικά ] [ Αθλητικά ] [ Περιφέρεια ] [ Ελλάδα ] [ Κόσμος ] [ Δελτία Τύπου ] [ Εκδηλώσεις ]

  Γρήγορη Αναζήτηση

Λέξη - Κλειδί :

  Τελευταία Νέα

  Εκδηλώσεις

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 5 Απριλίου 2006, στην αίθουσα «Λίλιαν Βουδούρη», στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση, με ομιλητές τον Εκπαιδευτικό-μουσικό κ. Δανιήλ Εμμανουηλίδη και τον υποψήφιο Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Νικόλαο Κόκκα με θέμα την παραδοσιακή μουσική των Πομάκων της Θράκης.

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα μιας μεγάλης στατιστικής έρευνας που πραγματοποιήθηκε στα Πομακοχώρια της ορεινής περιοχής Ξάνθης σχετικά με την παραδοσιακή μουσική της οροσειράς της Ροδόπης. Παρουσιάστηκαν επίσης σημαντικές μουσικές εκδόσεις των τραγουδιών των Πομάκων της Θράκης που έγιναν την τελευταία δεκαετία.

Οι εισηγητές αναφέρθηκαν στην ιδιαίτερη σημασία που έχουν τα δημοτικά τραγούδια για τη μελέτη του παραδοσιακού πολιτισμού των Πομάκων, καθώς αυτά διατηρούν αρχαϊκούς γλωσσικούς τύπους και αναφορές σε γεγονότα και έθιμα που τείνουν να εξαφανιστούν.

Με τη βοήθεια πολυμεσικών εφαρμογών έγινε παρουσίαση των βασικότερων μουσικών οργάνων που συνοδεύουν τα τραγούδια των Πομάκων (φλογέρα, καβάλι, γκάϊντα, σάζι και νταούλι)..

Η εκδήλωση συνοδεύτηκε με κάποια χαρακτηριστικά τραγούδια που ερμηνεύτηκαν από τον σημαντικό παραδοσιακό Πομάκο μουσικό Αλή Ρόγγο από τη Γλαύκη, ο οποίος έχει εκδώσει τέσσερα μουσικά cd και τρία βιβλία παραδοσιακών Πομάκικων τραγουδιών και παραμυθιών.

xan.gr - τμήμα ενημέρωσης

<< Επιστροφή

Αρχική Σελίδα

Προσθήκη στα Αγαπημένα

Αποστολή με e-mail

Εκτύπωση 

 

Κατασκευή και υποστήριξη
www.ixanthi.gr
Διαδικτυακές Επιχειρήσεις ΔΙΑΣ.
ixanthi@ixanthi.gr
Μπρωκούμη 30, Ξάνθη, Τ.Κ. 67 100
Τηλέφωνο και τηλεομοιότυπο : 2541083620