Τουριστικός Οδηγός ΞΑΝΘΗΣ > Αξιοθέατα  >  Άβδηρα  >  Αρχαιολογικός Χώρος Αβδήρων  >  Ιστορικό
ΔΕΙΤΕ



Ευχαριστούμε τη Νομαρχία για την ευγενική παραχώρηση κάποιων φωτογραφιών του Νομού
ΙΣΤΟΡΙΚΟ


(εικόνα 8)

Τα Άβδηρα ιδρύθηκαν από Ίωνες κατοίκους των Κλαζομενών της Μικράς Ασίας στα μέσα του 7ου αιώνα π.Χ. Το 545 π.Χ. η αποικία ενισχύθηκε από κατοίκους της Ιωνικής Τέω. Οι Τήιοι εγκαταστάθηκαν στην ίδια περιοχή , αλλά στα μέσα του 4ου αιώνα π.Χ. αναγκάστηκαν να μεταφέρουν την πόλη τους νοτιότερα. Ο βόρειος περίβολος σταδιακά εγκαταλείφθηκε. Η νέα πόλη χτίσθηκε σύμφωνα με το Ιπποδάμειο πολεοδομικό σύστημα (οριζόντιοι και κάθετοι δρόμοι που διασταυρώνονται μεταξύ τους σχηματίζοντας οικοδομικά τετράγωνα) και διέθετε ισχυρό τετράπλευρο περίβολο , ακρόπολη , δύο λιμάνια και θέατρο. Στις κατοικίες υπήρχε εσωτερική πλακόστρωτη αυλή που είχε πηγάδι και περιβαλλόταν από στοές στις οποίες έβλεπαν τα δωμάτια. Στο τέλος της αρχαιότητας τα τείχη του νότιου περιβόλου καταστράφηκαν και επιχώθηκαν. Στα υστερορωμαϊκά χρόνια δεν υπήρχε το οδικό σύστημα της Ιπποδάμειας πόλης. Αργότερα ο οικισμός συρρικνώθηκε περισσότερο και οι κάτοικοι εγκαταστάθηκαν στο λόφο της αρχαίας ακρόπολης.
Στην περιοχή της δυτικής πύλης δημιουργήθηκε εκτεταμένο νεκροταφείο που χρησιμοποιήθηκε ως τα βυζαντινά χρόνια. Στους μεσοβυζαντινούς χρόνους (9ος αιώνας μ.Χ.) το πολίχνιο μετονομάστηκε σε Πολύστυλον , παραφθορά της λέξης είναι η νεότερη ονομασία της περιοχής: Μπουλούστρα. Η οχύρωση της βυζαντινής πόλης ακολουθεί σε γενικές γραμμές το περίγραμμα της κορυφής του λόφου. Η βορειο- δυτική πλευρά της ενισχύεται με προτείχισμα. Δύο πύλες στη βόρεια πλευρά και μια μικρή πυλίδα στη δυτική εξασφάλιζαν την επικοινωνία της πόλης. Η περιμετρική οχύρωση τέμνεται εγκάρσια από δύο εσωτερικά τείχη. Το πρώτο χωρίζει την πόλη σε δύο ίσα τμήματα , ενώ το δεύτερο , μαζί με το ανατολικό εξωτερικό τείχος σχηματίζει την εσωτερική βυζαντινή ακρόπολη. Οι ανασκαφές άρχισαν το 1950 από τον Δημήτρη Λαζαρίδη. Μέχρι τώρα έχει ανασκαφεί μεγάλο τμήμα της πόλης. Η έκταση αυτή όμως δεν είναι ενιαία και μερικές ανασκαμμένες περιοχές δεν είναι προσιτές στον επισκέπτη. Ο επισκέψιμος χώρος , στον οποίο υπάρχει φυλάκιο και εγκαταστάσεις για τους επισκέπτες , βρίσκεται κοντά στο λιμάνι. Η περιοχή αυτή κατοικήθηκε συνεχώς για πολλούς αιώνες. Η νεότερη φάση ανήκει στο 12ο αιώνα μ.Χ. και η παλαιότερη στον 4ο αιώνα π.Χ.


(εικόνα 7)


(εικόνα 6)

Τα στοιχεία δίδονται από φυλλάδιο που διανέμεται δωρεάν στο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Αβδήρων , τα κείμενα είναι των Ντ. Καλλιντζή , Ν. Ζήκος , Στ. Δαδάκη  και οι φωτογραφίες του Γ. Πατρικιανού


Κατασκευή & Υποστήριξη


Η πύλη της Ξάνθης