Τουριστικός Οδηγός ΞΑΝΘΗΣ > Μεγάλες Εκδηλώσεις  >  Γιορτές Παλιάς Πόλης
ΔΕΙΤΕ



Ευχαριστούμε τη Νομαρχία για την ευγενική παραχώρηση κάποιων φωτογραφιών του Νομού
Εκθέσεις

ΈΚΘΕΣΗ

ΜΟΥΣΕΙΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΞΑΝΘΗΣ

«Ο ορυκτός πλούτος της Ροδόπης»

Διάρκεια Έκθεσης από 22 έως 31 Αυγούστου 2005

Η Εταιρεία Προστασίας και Ανάδειξης Γεωλογικής Κληρονομιάς παρουσιάζει ορυκτά από τον χώρο της Ροδόπης.

Η περιβαλλοντική ομάδα νέων του Συλλόγου μας, φιλοξένει από 22 έως 31 Αυγούστου, νέους από το Σμόλιαν της Βουλγαρίας σε ένα κοινό πρόγραμμα με τίτλο «Η Ροδόπη, ένα βουνό δυο λαοί», που υποστηρίζεται και χρηματοδοτείται από την Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς του Προγράμματος «ΝΕΟΛΑΙΑ» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής – Δράση 1, «Νεολαία για την Ευρώπη».

Στο διάστημα αυτό οι νέοι θα έχουν την ευκαιρία να γνωριστούν μεταξύ τους, να γνωρίσουν τον αρχαίο και σύγχρονο πολιτισμό μας, το φυσικό περιβάλλον της περιοχής μας και τους γεωτόπους της, την ιδιαίτερη χλωρίδα και πανίδα της Ροδόπης, καθώς και τον πλούσιο ορυκτό πλούτο.

Η έκθεση πραγματοποιείται στο χώρο του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας της Ξάνθης σε συνεργασία με το Δασαρχείο Ξάνθης, το περιφερειακό παράρτημα του Ι.Γ.Μ.Ε. Ξάνθης και το Δ.Π.Θ. και θα παραμείνει για αρκετό διάστημα ώστε να μπορέσουν όλοι οι μαθητές των σχολείων του Νομού μας να την επισκεφθούν.

ΈΚΘΕΣΗ

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ & ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ Δ. ΞΑΝΘΗΣ (Καπνεργατών)

ΙΔΡΥΜΑ ΘΡΑΚΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ & ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ

Διάρκεια Έκθεσης από 2 έως 11 Σεπτεμβρίου 2005

1. Έκθεση έργων των Εργαστηρίων της Ακαδημίας Θρακικής Τέχνης & Παράδοσης

« Αγιογραφία, Ξυλογλυπτική, Βιβλιοδεσία, Ζωγραφική, Φωτογραφία, Κόμικς Γλυπτική»

Το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης & Παράδοσης είναι μια Μη Κυβερνητική και Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση. Προσφέρει πλούσια πολιτιστικά προγράμματα, διαλέξεις, εκθέσεις, σεμινάρια, μαθήματα, με τη στήριξη και τη συμβολή διακεκριμένων επιστημόνων και καλλιτεχνών. Διασώζει, προβάλλει και συντηρεί την πλούσια πολιτιστική μας κληρονομιά. Προβάλλει τους σύγχρονους καλλιτέχνες που δημιουργούν στη Θράκη.

Τα εργαστήρια της είναι άρτια εξοπλισμένα και παρέχουν υψηλού επιπέδου εξειδίκευση σε νέους, παρέχοντάς τους εφόδια και ευκαιρίες για την επαγγελματική τους αποκατάσταση.

2. Έκθεση Ζωγραφικής της Στέλλας Αμπαρτζή

Η Στέλλα Αμπαρτζή γεννήθηκε στη Δράμα το 1959 και ήδη από τα σχολικά της χρόνια παρουσίασε ιδιαίτερη έφεση στα καλλιτεχνικά. Κατάγεται από οικογένεια φωτογράφων από όπου και διδάχθηκε την τέχνη της φωτογραφίας . Σε ηλικία 21 ετών μεταβαίνει στις Η.Π.Α. με αρχικό σκοπό να σπουδάσει Ψυχολογία στο UCCS (University of Colorado Springs) της πόλης Colorando Springs του Colorando.

Έχει πραγματοποιήσει 40 ατομικές και ομαδικές εκθέσεις τόσο στην Ελλάδα όσο σε Αμερική και Γερμανία. Αξιοσημείωτη ενασχόληση της είναι σ συγγραφή και ο σχεδιασμός του ανέκδοτου μέχρι στιγμής βιβλίου της, μεταφρασμένου και στην αγγλική γλώσσα, με τίτλο ¨τα παιδιά του KRAGUJEVAC ζωγραφίζουν¨. Κατά καιρούς έχει δημοσιεύσει ποιήματα και φωτογραφίες σε τοπικές εφημερίδες. Πολλά από τα έργα της βρίσκονται σε ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

3. Έκθεση ζωγραφικής της «Αναΐδας Χουρσουντιάν»

Γεννήθηκε στις 7 Σεπτεμβρίου του 1978 στην πρωτεύουσα της Αρμενίας, το Ερεβάν.

1990: Μετανάστευσε με την οικογένειά της στην Ελλάδα. Εγκαταστάθηκε στην Θεσσαλονίκη όπου τελείωσε το Δημοτικό, το Γυμνάσιο και φοίτησε μέχρι Δευτέρα Λυκείου.

1996: Μετακόμισαν οικογενειακός στην Ξάνθη όπου αποφοίτησε στο 1ο Λύκειο της Ξάνθης. Από μικρή ηλικία έτρεφε μια ιδιαίτερη αγάπη προς τη ζωγραφική.

1999: Πήγε για σπουδές ζωγραφικής στην Αρμενία και μπήκε στη σχολή καλών τεχνών Τερλεμεζιάν.

2001: Για να βελτιώσει τις σπουδές της πέρασε στην Πανεπιστημιακή Ακαδημία καλών τεχνών της Αρμενίας.

2001-2005: Έχει κάνει πέντε ομαδικές εκθέσεις στο Ερεβάν και τέσσερεις στην Ξάνθη.

Παράλληλα ασχολείται με τη φωνητική και παρακολουθεί μαθήματα φωνητικής. Είναι μέλος στη μικτή χορωδία του Δήμου Ξάνθης.

Οι εκθέσεις λειτουργούν καθημερινά εκτός Κυριακής και επίσημων αργιών στις αίθουσες του Πολιτιστικού & Πνευματικού Κέντρου του Δ. Ξάνθης ( Καπνεργατών)

Ώρες λειτουργίας:

10.00–14.00 & 19.00–21.00

ΈΚΘΕΣΗ

ΙΔΡΥΜΑ ΘΡΑΚΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ & ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ (Οδυσσέως Ανδρούτσου – 12 Αποστόλων)

Διάρκεια Έκθεσης από 3 έως 17 Σεπτεμβρίου 2005

Έκθεση φωτογραφίας «ΡΟΠΕΣ & ΕΚΔΟΧΕΣ»

Μια ομαδική έκθεση με έργα 33 σημαντικών σύγχρονων Ελλήνων φωτογράφων, που αναδιατυπώνει τους προβληματισμούς της φωτογραφικής τέχνης.

Επιμέλεια έκθεσης: Φωτογραφικό κέντρο Θεσ/νίκης

Επιμέλεια, οργάνωση έκθεσης: Φωτογραφικό κέντρο Θεσ/νίκης

Συνδιοργάνωση: Δικηγορικός Σύλλογος Νομού Ξάνθης, Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης & Παράδοσης

Οι εκθέσεις λειτουργούν καθημερινά εκτός Κυριακής και επίσημων αργιών στην αίθουσα ΄΄Λίλιαν Βουδούρη΄΄ στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης & Παράδοσης ( Οδυσσέως Ανδρούτσου – 12 Αποστόλων)

Ώρες λειτουργίας:

09.00–14.00 & 19.00–21.00

ΚΑΦΕ «Ψωμί και Σοκολάτα (Παλιά Πόλη, Ξάνθη)

Διάρκεια Έκθεσης 4 έως 8 Σεπτεμβρίου 2005

«ΤΕΧΝΗΣ ΦΛΟΓΑ 2005»

Ομαδική έκθεση 72 ζωγράφων από 16 Νομούς της Μακεδονίας και Θράκης και δύο νησιά Θάσο και Σαμοθράκη με 300 πίνακες που διοργανώνει για δεύτερη χρονιά η καλλιτεχνική ομάδα Νεάπολις την οποία απαρτίζουν οι επιμελητές Σταύρος Δεληγιάννης, Κώστας Χατζηγεωργίου και ο ιστορικός Τέχνης Λεόντιος Πετμεζάς.

Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα του ΥΠΠΟ, την υποστήριξη του Υπουργείου Μακεδονίας Θράκης συνδιοργανώνετε με το Δήμο Ξάνθης.

ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΄΄ΦΙΛΟΠΡΟΟΔΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΞΑΝΘΗΣ΄΄

ΙΣΟΓΕΙΟ

Έκθεση Φωτογραφίας του Νίκου Κοσμίδη 1945-2005

«60 χρόνια μετά…….» Άουσβιτς – Μπιργκενάου, μνήμες από το παρελθόν

Έκθεση «Σπουδή στη γλυπτική τέχνη της Ελένης Καρωνάκη»

Πρόγραμμα «ΘΡΑΚΗ – ΑΙΓΑΙΟ – ΚΥΠΡΟΣ 2004 – 2006»

Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης

Δράση: ΕΛΩΔΙΑ

Ανάδοχος Φορέας: Εταιρεία Πολιτιστικής Και Επιστημονικής Παρέμβασης «ΕΝΤΡΟΠΙΑ»

Συνεργαζόμενοι Φορείς α) ΕΕΕΕΚ Γενισέας Ν. Ξάνθης β) Ειδικό Σχολείο «Αγ. Βαρνάβας» Λιοδέντρι Αμμοχώστου, Κύπρος γ) Ειδικό Σχολείο Λέσβου

Η δράση «ΕΛΩΔΙΑ» υλοποιείται σε τρία ειδικά σχολεία ατόμων με αναπηρία με την δημιουργία εργαστηρίων κεραμικής, μνημείων οβελίσκων, εκθέσεων, δικτυακού τόπου, dvd, εκπαιδευτικών εγχειριδίων, λευκώματος και τέλος την βράβευση των προσπαθειών των μαθητών στοχεύοντας στην ανάδειξη της δημιουργικότητας τους και στη δυνατότητα να εκφράσουν ελεύθερα την αυθεντική, πρωτόγονη και αρχέτυπη ματιά τους που είναι απελευθερωμένη από τα πρέπει της δικής μας καθημερινότητας.

Έκθεση «Μια μέρα σ’ ένα αρχοντικό της Ξάνθης 17 Οκτωβρίου 1931»

Μια εγκατάσταση στο ισόγειο του Αρχοντικού Κουγιουμτζόγλου, όπου παρουσιάζονται στοιχεία του δημόσιου και ιδιωτικού βίου των Ξανθιωτών καπνεμπόρων στις αρχές του 20ου αιώνα

ΥΠΟΓΕΙΟ

«Άνθρωποι και επαγγέλματα»

Μια δραματοποιημένη έκθεση που θα παρουσιάζει επαγγέλματα χαρακτηριστικά της περιοχής

της Ξάνθης στις αρχές του 20ου αιώνα

Η έκθεση συγχρηματοδοτείται κατά 75% από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) και κατά 25% από το Ελληνικό Δημόσιο

1ος ΟΡΟΦΟΣ

Έκθεση «Παραδοσιακές ενδυμασίες από το βεστιάριο του Χορευτικού Εργαστηρίου της Φ.Ε.Ξ.

ΣΠΙΤΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ 1ος ΟΡΟΦΟΣ

Έκθεση «Αγιογραφίας του Ηλία Σκοντράνη»

Ο κ. Ηλίας Σκοντράνης γεννήθηκε το 1967 στην Κορυτσά τελείωσε την Σχολή Καλών Τεχνών της Κορυτσά καθώς και την Παιδαγωγική Ακαδημία. Από το 1991 ασχολείται αποκλειστικά με την ξυλόγλυπτη Αγιογραφία. Πραγματοποίησε πολλές ατομικές εκθέσεις και συμμετείχε και σε πολλές ομαδικές (Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Αυλαία – Καλαμαριά – Χαλκίδα – Καστοριά – Τρίκαλα – Αίγιο κ.α.)

ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΣΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΟΥ Π.Α.ΚΕ.ΘΡΑ

Ισμαήλ Σαμήογλου: Έκθεση Βιτρώ με θέμα τον καπνό

Ο Ισμαήλ Σαμήογλου γεννήθηκε στην Ξάνθη το 1953, όπου πέρασε τα παιδικά του χρόνια. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Αρχιτεκτονικής της Ανωτάτης Ακαδημίας Καλών Τεχνών της Κωνσταντινουπόλεως, όπου έκανε και τις μεταπτυχιακές του σπουδές.

Υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία κυρίως στην Καστοριά απ’ όπου απολύθηκε. Ζει και εργάζεται μεταξύ Πόλης, Σμύρνης, Αθήνας Αττάλειας και Ξάνθης. Με την τέχνη των βιτρώ άρχισε να ασχολείται από το 1982 στην αρχή ερασιτεχνικά και αργότερα, με την αποδοχή που βρήκαν τα έργα του, επαγγελματικά.

Η δουλειά του με θέμα τον καπνό πρωτοκατασκευάστηκε για τις εγκαταστάσεις της British American Tobacco στη Σμύρνη, την είσοδο των γραφείων της οποίας σήμερα κοσμεί. Στη δουλειά αυτή ο Ισμαήλ έβαλε πολλές από τις εικόνες και τα βιώματα της παιδικής του ηλικίας στην καπνομάνα Ξάνθη. Ο ίδιος λέει: «Αν δεν είχα ζήσει τις εικόνες αυτές ίσως να μην είχε τη ζωντάνια του το έργο μου αυτό. Σαν παιδί με το αεροβόλο γύριζα πολλές εξοχές της Ξάνθης και έβλεπα πολλά πράγματα από την καλλιέργεια του καπνού. Από τα παιδικά μου χρόνια νοσταλγώ τις γιορτές. Όταν είχαμε Μπαϊράμι ερχόντουσαν όλοι οι φίλοι του πατέρα μου να μας ευχηθούν. Πολλές φορές ερχόταν και ο Δεσπότης. Αλλά και όταν ήταν Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά εμείς λαχταρούσαμε να πάμε με τους γονείς μας να ευχηθούμε στους φίλους μας. Όλες αυτές οι εικόνες από τα παιδικά μου χρόνια αξίζουν πιο πολύ από τα πλούτη του κόσμου…».

Στα μεγάλα βιτρώ της σημαντικής και πρωτότυπης αυτής έκθεσης του ΠΑΚΕΘΡΑ αποτυπώνεται, με την τέχνη του Ισμαήλ Σαμήογλου, όλη η πορεία του καπνού από το φύτεμα μέχρι την κατασκευή τσιγάρου.

Ελευθέριος Κουνής: Ο κοσμηματογράφος της Ξάνθης

Ο Ελευθέριος Κουνής γεννήθηκε το 1907 στις Κυδωνίες (Αϊβαλί) της Μικράς Ασίας. Με τις αδελφές του Δέσποινα και Φιλιώ ορφάνεψαν νωρίς και την κηδεμονία τους ανέλαβαν οι θείοι τους Γεώργιος και Νικόλαος Μαλτζής. Εγκαταστάθηκαν στη Θεσσαλονίκη το 1920, πριν την καταστροφή της Μικρασίας. Οι κοσμηματογράφοι Μαλτζήδες ανέλαβαν να ζωγραφίσουν διάφορα αρχοντικά καθώς και το περίφημο ξενοδοχείο Μεντιτερανέ. Ο Ε. Κουνής βρίσκεται σ’ ένα διευρυμένο καλλιτεχνικό περιβάλλον και έμαθε όχι μόνο να ζωγραφίζει αλλά και να παίζει βιολί και τσίτερ (μουσικό όργανο της μεσευρώπης).

Επαγγελματικοί λόγοι τους ωθούν να εγκατασταθούν στην Ξάνθη, όπου το γενικότερο πνευματικό κλίμα ευνοεί τις καλλιτεχνικές αναζητήσεις του νεαρού Κουνή. Συμμετέχει στο μουσικό σύλλογο «Αρίων» και το 1928 δίνεται συναυλία στον κινηματογράφο Ολύμπια, όπου παίζει το άγνωστο στην Ελλάδα τσίτερ. Το 1939 παντρεύεται τη Μαρία Μελισσουργού και από τον πεθερό του μαθαίνει τη μελισσοκομία. Μετά τον πόλεμο του ’40, λόγω της οικονομικής δυσπραγίας επιβιώνει κυρίως ως ελαιοχρωματιστής ανακαλώντας σπάνια την τέχνη του. Μαγεμένος από το φυσικό περιβάλλον της Ξάνθης μοιράζει τον ελεύθερο χρόνο του στο κυνήγι και τη μελισσοκομία. Το 1951 αποκτά την κόρη του Ελένη.

Ο Δήμος Ξάνθης, αναγνωρίζοντας την προσφορά του στην πόλη, του απονέμει το 1999 το χρυσό μετάλλιο της πόλης. Το 2001 εγκαθίσταται οριστικά στη Θεσσαλονίκη, όπου πεθαίνει στις 30 Απριλίου του 2005.

Στην έκθεση που επιμελήθηκε το ΠΑΚΕΘΡΑ και η Ελένη Κουνή-Γέντσου, εκτίθενται φωτογραφίες από τα σπίτια που διακόσμησαν ο Ε. Κουνής και οι θείοι του στην Ξάνθη, καθώς και προσωπικά του αντικείμενα.

ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΜΑΘΗΤΩΝ

«ΝΙΝΑΣ ΤΣΕΡΚΕΖΙΔΟΥ»

Στην έκθεση παρουσιάζονται θέματα των μαθητών της ζωγράφου – παιδαγωγού κας. Νίνας Τσερκεζίδου, καρπός της επί σειρά ετών πετυχημένης συνεργασίας της με το ΠΑ.ΚΕ.ΘΡΑ.

Οργάνωση: ΠΑ.ΚΕ.ΘΡΑ


Επιστροφή στη προηγούμενη σελίδα
Κατασκευή & Υποστήριξη


Η πύλη της Ξάνθης