Τουριστικός Οδηγός ΞΑΝΘΗΣ > Μεγάλες Εκδηλώσεις  >  Γιορτές Παλιάς Πόλης
ΔΕΙΤΕ



Ευχαριστούμε τη Νομαρχία για την ευγενική παραχώρηση κάποιων φωτογραφιών του Νομού
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2005

21:00 ΥΠΑΙΘΡΙΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΞΑΝΘΗΣ

ΘΕΑΤΡΟ «ΘΥΜΕΛΗ» Έλλης Βοζικιάδου

«ΕΛΕΝΗ» του Ευριπίδη

Το είδωλο μιας γυναίκας προκάλεσε τον Τρωικό πόλεμο και όχι η ίδια η Ελένη, γιατί η Ήρα πεισματωμένη με τον Πάρη που διάλεξε την Αφροδίτη και όχι εκείνη για το βραβείο της ομορφιάς, του έδωσε αντί για την Ελένη, δώρο της Κύπρης προς τον Πάρη, τον «ίσκιο» της Ελένης, μια νεφέλη.

Ο Ερμής βοηθούμενος από το Δία φέρνει την πραγματική Ελένη στην Αίγυπτο κάτω από τη φροντίδα του ενάρετου Πρωτέα, βασιλιά της Αιγύπτου. Μετά το θάνατό του όμως ο γιος του Θεοκλύμενος θέλει να την παντρευτεί και την πιέζει να δεχτεί αυτό το γάμο. Η Ελένη βρίσκει άσυλο στον τάφο του Πρωτέα. Με την είσοδο του Τεύκρου πληροφορείται η Ελένη την καταστροφή της Τροίας και το χαμό του Μενέλαου, του άντρα της.

Ελληνίδες σκλάβες, οχορός της τραγωδίας, παρηγορούν την «θρηνούσα» Ελένη, τη συμβουλεύουν και τη πείθουν να ρωτήσει τη μάντισσα Θεονόη, αδελφή του Θεοκλύμενου, για τη μοίρα του άντρα της.

Μετά από πολλά χρόνια, ο Μενέλαος που ναυαγός φτάνει στην Αίγυπτο, συναντάται με την πραγματική γυναίκα του, ενώ η άλλη, η νεφέλη, εξαφανίζεται στον αιθέρα. Η Θεονόη βοηθά τους δύο συζύγους να δραπετεύσουν. Η Ελένη καταστρώνει το σχέδιο αποδράσεως και οι δυο τους κατορθώνουν να ξεγελάσουν τον Αιγύπτιο βασιλιά και να φύγουν για την Ελλάδα.

Μετάφραση: Θρασύβουλος Σταύρου, Σκηνοθεσία: Έλλη Βοζικιάδου, Σκηνικά – κοστούμια: Παύλος Μαντούδης, Μουσική – διεύθυνση ορχήστρας – μουσική διδασκαλία: Διονύσης Κούτσης.

Παίζουν οι ηθοποιοί:

Έλλη Βοζικιάδου, Μαρίνος Δεσσύλας, Χρήστος Μακρής, Αιμιλία Κουλογεωργίου, Φωκίων Ζαρίκος, Μαρία Συμεών, και επταμελής χορός γυναικών.

Υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού

Είσοδος Ελεύθερη

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

19:30 ΜΟΥΣΕΙΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΞΑΝΘΗΣ

Εγκαίνια έκθεσης

«Ο ορυκτός πλούτος της Ροδόπης»

Η Εταιρεία Προστασίας και Ανάδειξης Γεωλογικής Κληρονομιάς παρουσιάζει ορυκτά από τον χώρο της Ροδόπης.


Επιστροφή στη προηγούμενη σελίδα
Κατασκευή & Υποστήριξη


Η πύλη της Ξάνθης