Τουριστικός Οδηγός ΞΑΝΘΗΣ > Αξιοθέατα  >  Ορεινή Περιοχή  >  Ποταμός Κομψάτος  >  Ορεινά Μονοπάτια
ΔΕΙΤΕ



Ευχαριστούμε τη Νομαρχία για την ευγενική παραχώρηση κάποιων φωτογραφιών του Νομού
Σημαντικοί κόμβοι των ορεινών μονοπατιών της Ξάνθης

Ακολουθώντας την πορεία των ορεινών μονοπατιών της Ξάνθης συναντάμε μερικά κομβικά σημεία που χαρακτηρίζονται από τη σύμπτωση πολλών χαρακτηριστικών που σχετίζονται τόσο με τη γεωμορφολογία του εδάφους όσο και με την ύπαρξη οικισμών, νερόμυλων, πηγών κλπ. Συνήθως τέτοιοι σημαντικοί κόμβοι των ορεινών μονοπατιών αποτελούσαν την τομή σημαντικών οδικών αξόνων που συχνά συνέπιπταν με περάσματα από πέτρινα γεφύρια ή από ιδιαίτερα δύσβατες περιοχές. Οι κύριοι οδικοί άξονες εξυπηρετούσαν τόσο τη μετακίνηση των τοπικών πληθυσμών όσο και τη διακίνηση αγαθών και εμπορευμάτων σε μεγάλες αποστάσεις, από το βορρά προς το νότο και από την ανατολή προς τη δύση. Τα παλιά εμπορικά κέντρα καθώς και τα σημεία με ιδιαίτερη στρατηγική σημασία ήταν από τους βασικούς παράγοντες που καθόριζαν την αρχική χάραξη αλλά και την τελική πορεία των ορεινών δρόμων.

Ανάμεσα στους πιο σημαντικούς κόμβους των ορεινών μονοπατιών της Ξάνθης ήταν οι ακόλουθοι:

Α. Κόμβος 8ου χλμ Ξάνθης-Σταυρούπολης. Η μικρή γέφυρα που καταστράφηκε στις πλημμύρες του 1996 συνέδεε το μονοπάτι του ποταμού Κόσυνθου που ερχόνταν από την Ξάνθη με αυτά που συνέχιζαν ανατολικά προς Σταυρούπολη και βόρεια προς Εχίνο-Βουλγαρία.

Β. Κόμβος Σμίνθης. Το παλιό μονοπάτι διέρχονταν πάνω από τη μεγάλη (με το εντυπωσιακό για την περιοχή μήκος των 17.50 μ.) πέτρινη γέφυρα της Σμίνθης η οποία βρίσκεται ανατολικά του τζαμιού της Σμίνθης και είναι τώρα γκρεμισμένη.

Γ.Κόμβος Μύκης. Η Μύκη είναι ένα χωριό περικυκλωμένο από βουνά και αθέατο από το κάτω μέρος του μονοπατιού που ανεβαίνει από τη Σμίνθη. Ακριβώς δίπλα στη σημερινή γέφυρα στην είσοδο του χωριού υπήρχε στα δυτικά γέφυρα, τα ερείπια της οποίας διακρίνονται ακόμα.

Δ. Κόμβος Εχίνου. Όντας το μεγαλύτερο Πομακοχώρι της ορεινής Ξάνθης ο Εχίνος αποτελούσε από παλιά σημείο συνάντησης των ορεινών δρόμων αλλά και σημαντικό εμπορικό σταυροδρόμι καθώς βρίσκεται στην απόληξη της μεγάλη κοιλάδας του Κομψάτου που κατεβαίνει από την περιοχή Δημαρίου.

Ε. Κόμβος Σατρών. Από τις Σάτρες οι οδοιπόροι που έρχονταν από τον Εχίνο μπορούσαν είτε να ανηφορίσουν προς Δουργούτι-Γιαννοχώρι-Τσαλαπετεινό-Καλότυχο-Κούσλα-Βουλγαρία είτε να περάσουν τα βουνά προς τα νότια και να φτάσουν στο Υδροχώρι και να κατηφορίσουν προς Άσκυρα-Σούνιο.


Επιστροφή στη προηγούμενη σελίδα
Κατασκευή & Υποστήριξη


Η πύλη της Ξάνθης