Τουριστικός Οδηγός ΞΑΝΘΗΣ > Αξιοθέατα  >  Παλιά Πόλη  >  Αρχιτεκτονική
ΔΕΙΤΕ



Ευχαριστούμε τη Νομαρχία για την ευγενική παραχώρηση κάποιων φωτογραφιών του Νομού
Εισαγωγή

Η Παλιά πόλη της Ξάνθης , όπως σώζεται σήμερα , παρουσιάζει μεγάλη ιστορική αξία. Η ιστορική της όμως αξία αυξάνεται περισσότερο μετά τις τρεις τελευταίες δεκαετίες , όπου η ταχύτατη οικοδομική αύξηση και η αλόγιστη καταστροφή των παλιών σπιτιών σε όλες τις ελληνικές πόλεις , έχουν αφήσει πολύ λίγα δείγματα αρχιτεκτονικών συνόλων του περασμένου αιώνα. Η Παλιά πόλη της Ξάνθης αποτελεί , ίσως , το καλύτερα διατηρημένο αρχιτεκτονικό σύνολο σε όλη την περιο΄χη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Συνεπώς , η σημαντική ιστορική αξία της περιοχής , και η μελέτη , είναι από τους βασικούς ΄λόγους της προστασίας της. Θα μπορούσαμε να συνοψίσουμε τα ιδιαίτερα στοιχεία που συνθέτουν την ιστορική της αξία και που θα πρέπει να δοθεί προσοχή στην διατήρηση τους στα εξής.

Α) Η δομή και η οργάνωση του παραδοσιακού οικισμού , καθώς και η γενική οργάνωση των δημόσιων και ιδιωτικών χώρων που είναι δημιουργήματα των κοινωνικών και οικονομικών χαρακτηριστικών της Ξάνθης στα τέλη του 19ου αρχές 20ου αιώνα.

Β)Τα ιδιαίτερα στοιχεία που δηλώνουν την ιστορική ταυτότητα κάθε υποπεριοχής , καθώς και η διάρθρωση των υποπεριοχών μεταξύ τους , όπως έχει προκύψει από την κοινωνική οργάνωση της πόλης στην περίοδο της οικονομικής άνθισης.

Γ)Τα κτίρια με ιδιαίτερη θέση και αξία.

Όλες οι φωτογραφίες είναι του Σπύρου Κουγιουμτζόγλου , όλα τα κείμενα είναι από τα Θρακικά Χρονικά και από το βιβλίο "Ξάνθη η κυρά της Θράκης" Ευχαριστούμε την μαθητική ομάδα της Γ' τάξης του 3ου Γυμνασίου Ξάνθης το Γραφείο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης καθώς και την υπεύθυνο κ. Παρασκευή Γεωργαντά.


Επιστροφή στη προηγούμενη σελίδα
Κατασκευή & Υποστήριξη


Η πύλη της Ξάνθης