Αρχική Σελίδα

Αναζήτηση

Επικοινωνία
 

Κατηγορίες

 

 Συνεντεύξεις

 Editorial

 Μαγειρική

 Συμβουλές Ομορφιάς

 Υγεία - Fitness

 Μόδα

 Γάμος

 Προτάσεις

 Χιούμορ

 

Τελευταία Άρθρα

ΣΙΔΗΡΟΠΕΝΙΚΗ ΑΝΑΙΜΙΑ

Παιδική παχυσαρκία

Φρούτα του καλοκαιριού και οι θετικές επιδράσεις τους

Συνέντευξη : Ροφαέλα Έλενα

Πώς να διαμορφώσετε τον κήπο σας.

Επανάσταση στους σκελετούς γυαλιών

Στόχος…..ένα φυσιολογικό αδυνάτισμα…!

www.gamosxanthi.gr - Προτάσεις για ένα ονειρεμένο γάμο από το πρώτο site στοχευμένο ειδικά για μελλόνυμφους.

Τα οφέλη από τη συστηματική καθημερινή σωματική άσκηση.

Συνέντευξη : Χαρίκλεια Μαργαριτοπούλου «Οι γυναίκες πρέπει να τολμούν»

Υγεία - Fitness

ΣΙΔΗΡΟΠΕΝΙΚΗ ΑΝΑΙΜΙΑ

Παιδική παχυσαρκία

Φρούτα του καλοκαιριού και οι θετικές επιδράσεις τους

Στόχος…..ένα φυσιολογικό αδυνάτισμα…!

Τα Ναι και τα Όχι της σωστής διατροφής

Υγεία - Fitness

Διατροφή κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης.

[μέρος 2ο]

του Κοσμά Ιωάννη

Διαιτολόγου

Ε - mail: kosmas@ixanthi.gr

[δείτε το πρώτο μέρος του άρθρου από το προηγούμενο περιοδικό]

Καφεΐνη.
Η επίδραση της καφεΐνης στο έμβρυο δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη. Μερικοί ερευνητές αναφέρουν ότι υψηλή κατανάλωση καφεΐνης σχετίζεται με αυτόματες αποβολές με χαμηλό βάρος γέννησης και ελάττωση του αιματοκρίτη τόσο της μητέρας όσο και του εμβρύου. Έρευνες δε σε ζώα έχουν δείξει ότι η υπερβολική πρόσληψη καφεΐνης μπορεί να προκαλέσει τερατογένεση. Μελέτες σε ανθρώπους όμως δεν έχουν υποδείξει αδιαμφισβήτητα κάτι τέτοιο. Για προληπτικούς και μόνο λόγους συστήνεται μέτρια κατανάλωση καφεΐνης.

Κατανάλωση οινοπνεύματος. [αλκοόλ].

Το αλκοόλ μειώνει την παραγωγή κύτταρων, προκαλεί ανωμαλίες στα παραγόμενα κύτταρα και εμποδίζει την παροχή οξυγόνου στο έμβρυο μέσω του ομφάλιου λώρου. Επιπλέον απειλεί το έμβρυο με σοβαρές εγκεφαλικές αλλοιώσεις, μειωμένο ρυθμό ανάπτυξης, διανοητική καθυστέρηση, ανωμαλίες του προσώπου, σκελετικές ανωμαλίες, καρδιακές βλάβες και ανωμαλίες συμπεριφοράς. Όλα τα παραπάνω συμπτώματα είναι χαρακτηριστικά του συνδρόμου εμβρυϊκού αλκοολισμού. [DFAS]. Το σύνδρομο αυτό μπορεί να μην οδηγεί σε εμβρυϊκό θάνατο, αλλά προκαλεί μη ανατρέψιμα προβλήματα υγείας στο παιδί.

Δεν υπάρχει ασφαλές επίπεδο κατανάλωσης οινοπνεύματος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και γι’ αυτό είναι προτιμότερο να αποφεύγεται από τις εγκύους γυναίκες. Θα ήταν σημαντική παράληψη να μην αναφερθούμε στην αναστολή της όρεξης από τις γυναίκες που προσλαμβάνουν ένα σημαντικό ποσοστό ενέργειας από το οινόπνευμα, με αποτέλεσμα να προσλαμβάνουν ανεπαρκείς ποσότητες βασικών θρεπτικών συστατικών όπως το φυλλικό οξύ, το μαγνήσιο, και ο ψευδάργυρος.

Κάπνισμα.

Γυναίκες οι οποίες καπνίζουν έχουν συνήθως πρόβλημα στην πρόσληψη θρεπτικών συστατικών και έτσι τα νεογνά τους γεννιούνται συνήθως με μειωμένο σωματικό βάρος. Το κάπνισμα περιορίζει την παροχή αίματος στο αναπτυσσόμενο έμβρυο με συνέπεια να περιορίζεται η παροχή οξυγόνου και θρεπτικών συστατικών. Το κάπνισμα επίσης μειώνει το ρυθμό ανάπτυξης του εμβρύου λόγω των επιπτώσεων που έχει το μονοξείδιο του άνθρακα, η νικοτίνη και άλλες ουσίες στη μεταφορά οξυγόνου στο έμβρυο. Παράλληλα μπορεί να προκαλέσει νοητικά προβλήματα στο παιδί. Το νεογέννητο μητέρας που καπνίζει κατά την εγκυμοσύνη διατρέχει αυξημένο κίνδυνο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου. Η καλύτερη σύσταση σε έγκυο που καπνίζει είναι σταματήσει το κάπνισμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Ναρκωτικά.

Μπορεί να προκαλέσουν τερατογένεση, βλάβες στο νευρικό σύστημα, χαμηλό βάρος γέννησης, αιφνίδιο βρεφικό θάνατο. Θα πρέπει να καταβάλλεται κάθε προσπάθεια να πεισθεί η έγκυος γυναίκα να σταματήσει την χρήση ναρκωτικών.

fuego

 

 

Κατασκευή & Υποστήριξη