Αρχική Σελίδα

Αναζήτηση

Επικοινωνία
 

Κατηγορίες

 

 Συνεντεύξεις

 Editorial

 Μαγειρική

 Συμβουλές Ομορφιάς

 Υγεία - Fitness

 Μόδα

 Γάμος

 Προτάσεις

 Χιούμορ

 

Τελευταία Άρθρα

ΣΙΔΗΡΟΠΕΝΙΚΗ ΑΝΑΙΜΙΑ

Παιδική παχυσαρκία

Φρούτα του καλοκαιριού και οι θετικές επιδράσεις τους

Συνέντευξη : Ροφαέλα Έλενα

Πώς να διαμορφώσετε τον κήπο σας.

Επανάσταση στους σκελετούς γυαλιών

Στόχος…..ένα φυσιολογικό αδυνάτισμα…!

www.gamosxanthi.gr - Προτάσεις για ένα ονειρεμένο γάμο από το πρώτο site στοχευμένο ειδικά για μελλόνυμφους.

Τα οφέλη από τη συστηματική καθημερινή σωματική άσκηση.

Συνέντευξη : Χαρίκλεια Μαργαριτοπούλου «Οι γυναίκες πρέπει να τολμούν»

Υγεία - Fitness

ΣΙΔΗΡΟΠΕΝΙΚΗ ΑΝΑΙΜΙΑ

Παιδική παχυσαρκία

Φρούτα του καλοκαιριού και οι θετικές επιδράσεις τους

Στόχος…..ένα φυσιολογικό αδυνάτισμα…!

Τα Ναι και τα Όχι της σωστής διατροφής

Υγεία - Fitness

ΠΑΙΔΙΚΗ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ

Η παιδική ηλικία χαρακτηρίζεται από την αύξηση του μυοσκελετικού συστήματος και την αυξημένη φυσική δραστηριότητα. Γι αυτό και τα παιδιά έχουν ανάγκη αυξημένης πρόσληψης τροφής . Δυστυχώς όμως, όλες οι πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι τα παιδιά καταναλώνουν ποσότητες τροφίμων που ξεπερνούν τις ανάγκες τους και οδηγούνται στην παχυσαρκία. Ο έλεγχος του βάρους ενός παιδιού ηλικίας 0 έως 18 ετών γίνεται σύμφωνα με τα πρότυπα ανάπτυξης αγοριών και κοριτσιών (οι καμπύλες ανάπτυξης βρίσκονται στο βιβλιάριο υγείας του παιδιού). Οι κύριες αιτίες της παχυσαρκίας είναι η πλούσια σε λίπη και ζάχαρη διατροφή και η ελαττωμένη σωματική δραστηριότητα σε συνδυασμό με τη γενετική προδιάθεση. Και η παιδική παχυσαρκία όμως συνδέεται συχνά με χρόνιες παθήσεις , όπως υπερλιπιδαιμίες, υπέρταση, σάκχαρο κ.α. , και γι αυτό πρέπει να αντιμετωπίζεται άμεσα και αποτελεσματικά.

 

Γονείς εν δράσει

Η παιδική ηλικία θεωρείται ως η τελευταία ευκαιρία για τους γονείς να επηρεάσουν τις διατροφικές συνήθειες των παιδιών τους. Αυτό μπορεί να συμβεί , γιατί τα παιδιά ακόμα δεν έχουν αποκτήσει την ανεξαρτησία τους και πολλές ώρες της ημέρας βρίσκονται κάτω από την επιτήρηση των γονιών. Καλό είναι λοιπόν οι γονείς να έχουν σωστές διαιτητικές συνήθειες και να επιλέγουν για το τραπέζι τους τρόφιμα σύμφωνα με τις αρχές της διατροφικής πυραμίδας . Συμβαίνει όμως ,κάποια παιδιά να αρνούνται να φάνε το κυρίως γεύμα που έχουν ετοιμάσει οι γονείς στο σπίτι, γιατί γνωρίζουν ,ότι οι ίδιοι οι γονείς ,από φόβο, μήπως το παιδί μείνει νηστικό , θα του ετοιμάσουν κάτι πιο «γευστικό». Έτσι το παιδί προσλαμβάνει περισσότερο λίπος και θερμίδες και δε μπαίνει στον κόπο να δοκιμάσει νέες γεύσεις πιο υγιεινές . Ένα ακόμα παράδειγμα που καλό θα ήταν οι γονείς να αποφεύγουν , είναι η πίεση που ασκούν στα παιδιά τους προκειμένου να καταναλώσουν μεγαλύτερη ποσότητα τροφής από αυτήν που επιθυμούν. Καλό θα ήταν επίσης να αφήνουμε τα παιδιά να συμμετέχουν στην προετοιμασία και το σχεδιασμό των γευμάτων , αφού αυτή η διαδικασία είναι διασκεδαστική για το παιδιά και έτσι μαθαίνουν τα τρόφιμα, τη χρησιμότητα και τη θρεπτική τους αξία.

 

Ναι στη άθληση, όχι στην τηλεόραση

Όπως δείχνουν πρόσφατες μελέτες, τα παιδιά που βλέπουν πολλές ώρες τηλεόραση οδηγούνται στη παχυσαρκία. . Αυτό οφείλεται, αφενός στη μειωμένη φυσική δραστηριότητα και αφετέρου στα διαφημιστικά μηνύματα, που παρασέρνουν τα παιδιά σε λανθασμένες διατροφικές επιλογές. Επίσης καλό θα ήταν τα παιδιά να μην τρώνε τα γεύματα τους καθώς παρακολουθούν τηλεόραση, γιατί με αυτόν τον τρόπο δεν αντιλαμβάνονται τη ποσότητα της τροφής που καταναλώνουν και συνήθως τρώνε μεγαλύτερη ποσότητα φαγητού σε σύγκριση με τη ποσότητα που τρώνε όταν κάθονται ήρεμα στο τραπέζι για κάποιο γεύμα. Βέβαια στη περίπτωση που οι γονείς αντιληφθούν ότι το παιδί τους κερδίζει βάρος σε σύντομο χρονικό διάστημα, καλό είναι να απευθυνθούν σε κάποιον ειδικό διαιτολόγο- διατροφολόγο για συμβουλές και οδηγίες

 

Οι επιπτώσεις στην υγεία

Αύξηση των λιπιδίων του αίματος (χοληστερόλη, τριγλυκερίδια), γεγονός που είναι ανησυχητικό , αφού επιταχύνει τη δημιουργία της αθυρωματικής πλάκας και σε μεγαλύτερες ηλικίες οδηγεί σε καρδιαγγειακά νοσήματα. Υπέρταση, αφού με την υπερβολική λήψη τροφής λαμβάνεται και μεγαλύτερη ποσότητα αλατιού. Λιπώδη εκφύλιση του ήπατος, η οποία τις περισσότερες φορές υποχωρεί όταν το βάρος το ατόμου ελαττωθεί. Αναπνευστικές λοιμώξεις Αντίσταση στην ινσουλίνη, αφού η ινσουλίνη που παράγει ο οργανισμός των παχύσαρκων παιδιών δεν επαρκεί για το βάρος που έχουν. Κύφωση και σκολίωση, λόγω της πίεσης που δέχεται η σπονδυλική στήλη. Ανάπτυξη της τερηδόνας, γιατί συνήθως καταναλώνουν τροφές πλούσιες σε ζάχαρη. Αρνητική ψυχολογία, συχνά τα παχύσαρκα παιδιά οδηγούνται στην απομόνωση και την κατάθλιψη.

ΤΖΑΝΟΓΛΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ

ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ-ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ

ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 25410-68884

 

 

Κατασκευή & Υποστήριξη